|

Vijf Koninklijke onderscheidingen: Pouwel Boelen wordt geridderd in Meppel

Meppel – Vijf Meppelers en Nijeveners hebben vandaag een Koninklijke onderscheiding gekregen, omdat zij zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

Pouwel Boelen

De 71-jarige Pouwel Boelen is de enige van de vijf die de titel Ridder in de orde van Oranje-Nassau krijgt. Die krijgt hij omdat hij sinds 2000 lid is van Contactpunt Mantelzorg Meppel en betrokken is bij lotgenotencontact en belangenbehartiging van mantelzorgers. Daarnaast is hij sinds 2010 contactpersoon voor de afdeling WMO in Meppel. Tevens is hij bestuurslid bij het Drents Platform voor Mantelzorg.

Ook was Boelen tien jaar lid van de participatieraad van de gemeente Meppel, en is hij sinds 2017 lid van de adviesraad sociaal domein van de gemeente.

De andere vier hebben de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau gekregen.

Femmie Nijmeijer-Hester

Femmie Nijmeijer-Hester is sinds 1978 actief bij de EHBO-afdeling als secretaris, organisator voor AED-opleidingen en coördinator voor de inzet van EHBO-vrijwilligers bij evenementen. Bij de dorpsvereniging Nijeveen coördineert de 67-jarige Nijmeijer-Hester daarnaast de jaarlijkse AED-herhalingstrainingen.

Daarnaast is zij lid en actief betrokken geweest bij de lokale afdeling van het CDA. Sinds 1996 is mevrouw Nijmeijer vrijwilliger geworden bij de hervormde Gemeente Kolderveen-Dinxterveen en actief in diverse functies. Ook is ze betrokken als vrijwilligster bij diverse locaties van zorggroep Noorderboog.

Tot slot is zij vrijwilligster bij zorgboerderij De Maargies Hoeve.

Gezinus Geertinus Alingh

Alingh is sinds zijn jeugd lid van diverse muziekverenigingen en vanaf 1992 betrokken bij muziekvereniging Euphonia. Gezinus Geertinus Alingh, 79 jaar, speelt actief mee in de blaaskappelen de Dauwtrappers en de Sterrenberg. Ook heeft hij optredens en de financiën geregeld voor deze blaaskapellen en helpt hij bij het
jaarlijkse blaaskapellen festival.

Sinds 2002 is hij vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Bij de Meppeler Muiters is hij penningmeester en hij is betrokken bij de stichting Drentse Fiets 4-daagse. Sinds 2019 is hij actief lid bij het ROHR-kapel.

Pietje Groen

Pietje Groen krijgt de onderscheiding omdat ze sinds 2000 actief is bij Humanitas, waarvan ruim 21 jaar als voorzitter. Ook coördineert zij het onderdeel thuisadministratie en organiseert kindervakantieweken. Van 2005 tot 2015 was ze voorzitter van de vereniging van eigenaren van woonpark De Wiede Landen.

Vanaf 1997 tot en met 2006 was Groen actief geweest voor de PvdA. Voor de lokale afdeling was zij lid van de steunfractie en ze was een periode fractielid in de gemeenteraad van Meppel.

Diny Bakker

De oudste in Meppel die een lintje krijgt is Diny Bakker: zij is 82 jaar. Ze is sinds 1979 gastvrouw bij Stichting Oud Meppel. Zij zit in de redactie van het contactblad. Ze helpt bij de tentoonstellingen die twee keer per jaar plaatsvinden en zorgt voor het verzamelen van de benodigde informatie.

Van 1970 tot 2005 was mevrouw vrijwilligster bij de badmintonclub de Meppeler Meppers. Ze zat in de jeugdcommissie, de technische commissie en organiseerde
toernooien. Ook verzorgde ze de contacten met buitenlandse clubs die Meppel tijdens toernooien bezochten en regelde gastgezinnen voor het verblijf.

Voor de stichting Kleine Nodenhulp was zij van 1995 tot 2011 vrijwilligster. Zij begeleide personen bij het bezoek aan het ziekenhuis en deed de boodschappen voor ze.

Foto: Arjan Tien – Numeppel.nl