| |

UPDATE: Geen treinen tussen Meppel en Steenwijk door een defecte bovenleiding (Foto’s +Video)

Meppel – Vanmiddag omstreeks 13.00 uur is het treinverkeer tussen Meppel en Steenwijk stilgelegd. Vermoedelijk is er een stroomgeleider van de trein geknapt. De spoorovergang tussen Meppel en Havelte is afgesloten voor het verkeer. ProRail en de incidentenbestrijding zijn ter plaatse om het spoor weer klaar te maken voor treinverkeer.
De NS geeft aan dat dit tot ongeveer 17.30 uur duurt en zet bussen in op dit traject.

UPDATE:
De oorzaak van de vertraging op het spoor tussen Meppel en Steenwijk was een verloren onderdeel van de nieuwe intercity, de Intercity Nieuwe Generatie model België. Deze trein rijdt momenteel enkel testritten. De intercity had, volgens de NS, een defect waardoor de bovenleiding is beschadigd. Omdat de bovenleiding gerepareerd moet worden en de trein moet worden afgesleept, zal de vertraging op het traject Zwolle-Leeuwarden tot het einde van de dag duren. De NS meldt op hun website dat er stopbussen zijn ingezet en dat er vanaf 18:00 uur weer beperkt treinen zullen rijden.

De Intercity Nieuwe Generatie, afgekort ICNG, is tussen Meppel en Steenwijk de zogeheten pantograaf verloren. Een pantograaf is de geleider bovenop de trein waarmee de stroom van de bovenleiding wordt opgenomen.
Het allernieuwste model wordt momenteel getest door de NS. De trein reed daarom ook in een dienstregeling zonder passagiers. Een woordvoerder van de NS laat weten dat de oorzaak van het oponthoud aan het nieuwe model trein te wijten is. “Die heeft een defect, waardoor de bovenleiding kapot is gegaan”.
Het defect ontstond toen de trein over een zogeheten spanningsloze brug reed. Boven het spoor op de brug bevindt zich geen bovenleiding. “Daarna komt er weer spoor met bovenleiding. Precies op het stuk waar de pantograaf de bovenleiding weer raakt, is er iets misgegaan. Door de impact is de pantograaf losgeraakt”, legt de woordvoerder van NS uit. Waarom het juist met deze trein mis ging en of het aan nieuwe model te wijten is, kan de woordvoerder niet zeggen. Dit wordt nog onderzocht door de NS en dit is dan ook de reden dat er testritten worden uitgevoerd.