Reestmond vraagt ruim 700.000 euro extra van gemeente vanwege stijging van lonen en energierekening in Meppel.

Meppel – Reestmond klopt bij de gemeente Meppel aan voor extra geld. Het gaat om bijna 730.000 euro. Ook bij de andere deelnemende gemeenten wordt om geld gevraagd. In totaal gaat het om een miljoen euro.De verhoging van het minimumloon en de hogere energielasten hebben een negatief effect op de begroting. Voor dit jaar is daarom (…) de gemeenten om een hogere bijdrage gevraagd”, verklaart Jacob Boonstra, voorzitter van het bestuur van Reestmond en tevens wethouder van de gemeente Westerveld. Reestmond verzorgt voor de gemeenten Meppel, Staphorst en Westerveld sociale werkvoorzieningen uit. Het doel van Reestmond is mensen ontwikkelen, waardoor voor hen de afstand tot de arbeidsmarkt wordt verkleind en de kans op een reguliere baan vergroot. De drie gemeenten hebben er zo’n 260 mensen werken, waarvan de gemeente Meppel de meeste: 179. Vanuit Westerveld werken er 60 en vanuit Staphorst 22.

Energieprijzen
Door de stijgende energieprijzen denkt Reestmond dit jaar drie ton duurder uit te zijn. Zo nemen de kosten voor elektra meer dan verdriedubbeld en nemen de kosten van gas met meer dan een verdubbeling toe. De verhoging van de energieprijzen had een groot effect op de medewerkers”, constateert Boonstra. “Zij zijn op allerlei manieren geïnformeerd en geholpen, met name ook door ze informatie te verstrekken en ze door te verwijzen naar de juiste contacten binnen de gemeenten.” Zo hebben geldcoaches van de drie gemeenten een aantal spreekuursessies gehouden en presentaties gegeven.

Lonen
Toch zijn de grootste extra kostenpost de lonen. Op Prinsjesdag is namelijk bekend gemaakt dat de minimumlonen zullen gaan stijgen met circa 10 procent. Tegelijk wordt er gesproken over een nieuwe cao, waardoor de lonen naar verwachting met 4,5 procent stijgen. Dit betekent een extra kostenpost van 7 ton. Daarom vraagt Reestmond om extra geld. Van de gemeente Meppel wordt het meeste extra gevraagd: 729.000 euro. Meppel betaalde al het meest met 7 miljoen euro. De gemeente Westerveld wordt om 164.000 euro extra gevraagd en Staphorst om 107.000 euro. In totaal dragen de gemeente dan iets meer dan 11 miljoen euro bij aan Reestmond.

Foto/Tekst Stefan klomp