Oude medische spullen uit voormalige ziekenhuis gaan naar Oekraïne

Meppel – Echoapparaten, ziekenhuis- en IC-bedden, matrassen, rolstoelen, bewakingsmonitoren of bloeddrukmeters. Oude medische spullen van Isala zijn of gaan onderweg naar Oekraïne. Veel van die spullen komen uit het voormalige ziekenhuis in Meppel.

“Samen met Niek Metgod ben ik door het oude gebouw in Meppel gelopen, om te kijken wat er nog meer aan materialen en hulpmiddelen te vinden was. Dat bleek nog heel wat”, zegt anesthesioloog Aurora Morariu. Het afgelopen jaar is zij druk bezig geweest met de inzameling van oude apparaten. De apparaten in het voormalige ziekenhuis werken nog prima, maar zijn door de komst van het nieuwe ziekenhuis overbodig geworden. Ze zijn vervangen door modernere versies.

Ook in Zwolle is apparatuur verzameld, en de collectie groeit nog steeds. Zo schenkt Arnout Buiks van de afdeling medische technologie een couveuse. “Ik weet zeker dat ze deze goed kunnen gebruiken. De zwangere vrouwen in Oekraïne ervaren veel stress. Daardoor worden er meer prematuren geboren.” Een collega van Arnout loopt voorbij. “Hebben jullie ook nog belang bij diathermie apparaten?’ Opnieuw verschijnt er een glimlach op het gezicht van de anesthesioloog.”

“Dit is toevallig net een periode waarin we verschillende apparaten vervangen door nieuwere modellen”, zegt Arnout Buiks. Die oude apparaten worden dan geschonken aan Aurora voor de inzameling.

Grote tekorten in de zorg

Sinds het uitbreken van de oorlog, heeft zij de stichting HUMANE opgericht. Dat doet ze samen met haar goede vriend Marc Huitink, die tevens ondernemer is. Ze zetten hun netwerk in om lokale hulpverleners in de oorlogs- en crisisgebieden te ondersteunen. “Ik kom zelf uit Botosani, een stad in het noorden van Roemenië, dat grenst aan Oekraïne en Moldavië. Uit het contact met mijn ouders en vrienden die daar wonen, weet ik hoe groot de impact ook daar is. Het is een gebied waar duizenden Oekraïners hun toevlucht zoeken.”

Medische hulpmiddelen zijn hard nodig in Oekraïne. Ziekenhuizen worden regelmatig aangevallen, waardoor er grote tekorten ontstaan. Aurora: “Wij hebben nauw contact met de lokale hulpverleners, waardoor we uit eerste hand horen waar specifieke behoefte aan is. Daardoor kunnen we hele gerichte acties opzetten.”

Inladen oude spullen

Onlangs zijn de spullen uit Meppel opgehaald. “We konden nog wel wat mankracht gebruiken. De Oekraïense vluchtelingen die momenteel in dit oude voormalige ziekenhuis verblijven, waren zo vriendelijk om ons te helpen de spullen in te laden. Hoe mooi is dat!?

 

Tekst  Stefan Klomp 

Foto: Isala