Hypotheek Visie Meppel doet noodkreet aan gemeente

Margreet Modderman, hypotheekexpert en eigenaar van Hypotheek Visie in Meppel, heeft een dringende oproep gedaan aan de raadsleden van de gemeente Meppel. Haar noodkreet luidt: “Vul de pot van de starterslening!”

In een brief benadrukt zij de urgentie van het beschikbaar hebben van een goed gefinancierde starterslening voor potentiële huiseigenaren in de gemeente. “Ik pleit voor budget op de begroting van 2024”, schrijft Margreet. “Een groot deel van mijn klanten betreft mensen die voor het eerst van hun leven een woning willen kopen. Het gaat meestal om hardwerkende mensen met een goed inkomen. Helaas kom je alleen met een goed inkomen niet ver.”

Op papier heeft de gemeente Meppel een starterslening, maar de praktijk wijst vaak anders uit. De pot is namelijk bijna altijd leeg. “In 2023 heb ik 2 keer meegemaakt dat er beperkt budget beschikbaar was. Het voelt bijna als het winnen van een loterij. Dat zou eigenlijk niet moeten.”

Impact studieschulden

Sinds mei 2020 runt Modderman het hypotheekadvieskantoor. Nu de scholen weer zijn begonnen, denkt Modderman na over de impact die studieschulden hebben op het afsluiten van een hypotheek. “Doordat wij de studieschulden mee moeten nemen in onze berekeningen en de rentes zijn gestegen, valt een grote doelgroep buiten de boot. De oplossing voor deze groep zou een starterslening zijn.”

Beperkt budget

Margreet benadrukt het belang van beschikbaarheid en betrouwbaarheid. In 2023 heeft ze slechts twee keer meegemaakt dat er budget beschikbaar was. Daardoor voelt het voor Modderman bijna als het winnen van een loterij. “Bij de laatste keer kan ik garanderen dat de aankoop niet was gelukt zonder de starterslening”, voegt ze hieraan toe. “Een voorbeeld: iemand kan op basis van zijn inkomen een hypotheek krijgen van €170.000. Met €30.000 starterslening kan er ineens voor €200.000 gekocht worden. Nog steeds een uitdaging, maar niet meer onmogelijk.” Ze moedigt de raadsleden aan om te kijken naar de omliggende gemeenten voor inspiratie: “Zo verstrekt de gemeente Steenwijkerland maximaal €55.000 en heeft de gemeente Zwartewaterland maximaal €40.000 met aanvullende voorwaarden.”