| |

NK waterbasketbal in bad Hesselingen groot succes in Meppel.(foto’s)

Meppel – Afgelopen zaterdag, 7 oktober 2023, is onder grote belangstelling in bad Hesselingen te Meppel het officiële Nederlands Kampioenschap waterbasketbal gehouden. De organisatie was in handen van zwemsportvereniging MZPC de Reest uit Meppel, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Zwembond de KNZB. De beste teams uit de verschillende regio’s van de Nederlandse competitie waren naar Meppel afgereisd om te strijden voor deze eretitel. Om 13:30 startte de openingsceremonie onder andere in aanwezigheid van wethouder sport van de gemeente Meppel, mevrouw Bos. De wethouder opende de eerste wedstrijd door de bal te water te gooien.

Waterbasketbal is een sport die in Nederland wordt beoefend door sporters met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Het unieke van waterbasketbal is dat valide en mindervalide sporters gecombineerd met elkaar sporten. In Nederland is waterbasketbal een officiële sport die onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) een officiële competitie speelt. Drenthe is in deze sport landelijk altijd goed vertegenwoordigd door verenigingen zoals sportclub Bartje uit Assen, GSV Roden en MZPC de Reest (afdeling de Zwerfkei) uit Meppel.

Het organiseren van het NK Waterbasketbal was niet mogelijk zonder steun van verschillende partijen. De organisatie is ontzettend blij met de steun die ze gekregen heeft. Bad Hesselingen uit Meppel stelde zich als hoofdsponsor van het NK Waterbasketbal beschikbaar en heeft er onder andere voor gezorgd dat alle randvoorwaarden beschikbaar waren gesteld om het NK mogelijk te maken. Daarnaast is het NK mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Meppel, het Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Grote Broer, restaurant bad Hesselingen A. van der Hulst staalbedrijf en bakkerij Amoureus.

Al snel werd duidelijk dat de deelnemende ploegen, gekomen uit heel het land, niet voor niets naar Meppel waren gekomen. Het fanatisme spatte ervan af. Sportief gezien waren de ploegen zeer aan elkaar gewaagd. Hoewel er sportief gezien zwaar werd gestreden, de sportiviteit en respect was minstens zo groot. Uiteindelijk gingen Gesposs uit Oss, de Tubanten uit Enschede, SVG Den Bosch en SRS Uden door naar de kruisfinales. In de kleine finale wist Den Bosch de 3e plaats zeker te stellen. Vervolgens volgde nog een bloedstollende finale. Het was uiteindelijk Gesposs die de titel van Nederlands Kampioen wist te veroveren.

Eindstand:

  1. Gesposs
  2. De Tubanten
  3. SVG Den Bosch
  4. SRS Uden
  5. SC Bartje 2
  6. Vasa
  7. De Reest
  8. SC Bartje 1