Meppel herdenkt wegvoeren Joodse stadsgenoten
Meppel – Dinsdag werd het wegvoeren van de Joodse inwoners in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dat gebeurde precies 80 jaar geleden. Bij het Joods Monument werden toespraken gehouden en kransen gelegd. Dinsdag om half negen kwamen de burgemeester, leden van het college en vertegenwoordigers van Stichting Joods Erfgoed, Stichting Joods Monument en Stichting Gedenkstenen bij elkaar. Scholieren legden diverse kransen.
In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden 230 Joodse inwoners van Meppel opgehaald uit hun woningen. Om half negen ‘s morgens vertrokken zij per trein naar Westerbork, vanwaar ze vertrokken naar vernietigingskampen, waar de meesten door de nazi’s zijn vermoord.
Ook aanwezig waren de kinderen van groep 8 van KC het Avontuur. Het monument is geadopteerd door Kindcentrum Het Avontuur, de voormalige basisschool De Woldstroom. De leerlingen van groep 8 houden de directe omgeving van het monument schoon en zij waren ook aanwezig bij de herdenking.
De actie op 2 oktober 1942 werd uitgevoerd door de politieagenten van het Meppeler korps. Zij moesten om exact zes uur ‘s avonds naar het bureau aan de Hagenstraat komen ter voorbereiding van het wegvoeren van de Joodse stadsgenoten. De daadwerkelijke uitvoering van de Holocaust in Meppel begon tegen het middernachtelijk uur. De volgende ochtend vroeg werden de Joodse stadgenoten verzameld bij het station en per trein afgevoerd naar kamp Westerbork.
Historicus Thijs Rinsema ontdekte dat in het politierapport destijds niets is opgenomen van hetgeen in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 heeft plaatsgevonden. “Die is óf nooit ingevuld, óf later verwijderd. Daaruit blijkt dat men kennelijk het gevoel had iets te doen wat niet pluis was”, verklaarde Rinsema enkele jaren geleden.
Het Joods Monument in het Slotplantsoen werd op 30 september 1997 onthuld. Op granieten platen staan de namen van de vermoorde Meppeler Joden. Ook is er een digitaal Joods Monument dat sinds 2007 wereldwijd toegankelijk is en ook een Engelse vertaling heeft. Het is een online gedenkteken met talloze foto’s en familiegeschiedenissen van vermoorde Meppeler Joden.
Foto Kyra de Lange – RTV Meppel.nl