|

Lintjesregen 2024: 5 Meppelers krijgen Koninklijke Onderscheiding

Meppel – Jaarlijks op de dag voor Koningsdag, 26 april, vindt de Lintjesregen in Nederland plaats. In de gemeente Meppel kregen vanochtend 5 Meppelers een lintje opgespeld door burgemeester Richard Korteland. Al deze inwoners van de gemeente werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Kindercircus
De nieuw gedecoreerden werden vanochtend met een smoesje naar het gemeentehuis gelokt, niet wetende wat hen daar te wachten stond. Marie Tiggelman, oprichter van Kindercircus Okidoki, was één van hen. Zij werd geëerd voor haar inzet. Sinds 1997 is zij de drijvende kracht achter het kindercircus. Marie creëert ruimte voor iedereen die iets met circus wil doen. Samen met enkele assistenten verzorgt ze circuslessen en bedenkt ze voorstellingen. Eén keer per jaar geven alle kinderen een uitvoering in een grote zaal, die zij dan begeleidt. Naast de gewone groep begeleidt ze de voorstellingsgroep, welke regelmatig optreedt in Meppel en omgeving.

Molenaar
Naast Marie kregen ook Kees Vanger, Gerda Elsenaar, Tonnie Sanders en Klara Been de versierselen behorende bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van burgemeester Korteland.
Kees Vanger is sinds 1975 vrijwillig molenaar bij de vereniging Molenaars. Hij enthousiasmeert anderen voor het werk van een molenaar en begeleidt diverse leerling-molenaars richting in het examen. Dagelijks is hij te vinden op een molen, om te draaien, te malen of te restaureren. Sinds 2008 is Kees Vanger ook actief betrokken bij stichting Stadskorenmolen De Vlijt in Meppel.
Naast zijn activiteiten bij de molens is hij actief bij natuurbeschermingsvereniging It Fryske Gea, vogelwerkgroep Vliegvlug en natuurmonumenten De Wieden.

Stedelijk Museum Meppel
Voor Gerda Elsenaar lag er ook een lintje klaar. Zij ontving de Koninklijke Onderscheiding voor haar jarenlange inzet als vrijwilliger bij het Stedelijk Museum Meppel. Sinds 1987 is zij hier actief en vanaf 1 mei 2016 als bestuurslid. In deze functie is ze verantwoordelijk voor het totale personeelsbeleid van de vrijwilligers. Daarnaast is ze ook jarenlang commissielid geweest van de tentoonstellingscommissie en heeft ze als leidinggevende bij de kunstuitleen gewerkt.
In 1990 raakte mevrouw Elsenaar betrokken bij het Puppet International festival. Ze zorgt hier dat de exposities ingericht worden en is zaalwacht. Tevens leidt ze als gids groepen langs de diverse voorstellingen.
Tot slot is zij sinds de oprichting van de Henk Boerwinkel Cultuurprijs in 2002 als jurylid mede verantwoordelijk voor de nominatie van kandidaten, de selectie van winnaars en het motiveren van keuzes.

Voedselbank
Tonnie Sanders is sinds 2004 vrijwilliger bij de Voedselbank Zuid-West Drenthe. Hij ontving vanochtend een Koninklijke Onderscheiding en werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Bij de Voedselbank assisteert hij bij de voorbereiding van de uitgifte en ondersteunt hij bij het opruimen van de loods na de uitgifte. Ook is actief betrokken bij de inzamelacties voor het uitgiftepunt in Meppel.
Sanders is coördinator van voedselveiligheid. Hij is binnen de stichting de contactpersoon voor de verantwoordelijk bestuurder binnen voedselbanken in Nederland. Tevens stelt hij kwartaalrapportages op, ten behoeve van de voedselbanken in Nederland.

Stichting SIV
Klara Been werd eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Been zet zich al 32 jaar vrijwillig in voor diverse organisaties. Sinds 1992 is zij vrijwilligster bij Stichting SIV (Samenwerkingsverband Invaliden Vakantieweken). Zij gaat mee op vakantie en zorgt dan voor de lichamelijke verzorging en verpleging van de gasten.
Sinds 2000 is zij ook vrijwilligster bij MEE logeerkring Drenthe. Samen met haar gezin ontfermde ze zich regelmatig over kinderen met een beperking. Ook tijdens de vakantieperiodes kwamen deze kinderen logeren. Naast deze organisaties kon ook de gereformeerde kerk Nijeveen-Havelte-Kolderveen op haar rekenen. Bij de kerk is ze jarenlang actief geweest als secretaris van de commissie van beheer en sinds een aantal jaren ook als notulist van de kerkenraad.
Als vrijwilligster bij Acanthis Vrijwillige Zorgondersteuning bij Sterven is zij sinds 2003 betrokken bij vrijwillige terminale zorg in het ziekenhuis. Tot slot is mevrouw Been sinds 2014 vrijwilligster bij het Vrouw-kindcentrum van Isala.