Jaar jeugddetentie en 15.000 euro schadevergoeding voor 18-jarige om bankpasfraude in Meppel

Meppel – Een 18-jarige jongen is door de rechter veroordeeld tot een jaar jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij van acht bejaarde slachtoffers hun bankpas en pincode ontfutselde. Een van die slachtoffers woont in Meppel.

Naast de detentie moet de jongen ook bijna 15.000 euro schadevergoeding aan zijn slachtoffers betalen. De slachtoffers waren tussen de 73 en 84 jaar oud. In totaal werd er 22.000 euro afgeschreven van de rekeningen van de acht.

De jongen deed zich samen met anderen voor als medewerker van de bank. In een periode van 17 januari 2022 tot en met 1 april 2022 kwam hij bij acht oudere slachtoffers door heel Nederland
thuis, waaronder Meppel. Daar ontfutselde hij hun bankpas en pincode. Met de bankpassen werden door de verdachte – toen bijna 18 jaar – vervolgens grote geldbedragen opgenomen. De andere verdachten zijn nog niet in beeld.

Meewerken met onderzoek

De verdediging van de jongen vroeg om strafvermindering, omdat hij “vroegtijdig openheid van zaken heeft gegeven.” Hij zou niet de initiatiefnemer zijn, maar onder druk zijn gezet om mee te doen en hij “maar een klein geldbedrag heeft ontvangen voor het plegen van de feiten”.

De rechter gaat daar niet in mee. “De namen of andere gegevens van deze medeverdachten heeft de verdachte naar eigen zeggen niet kunnen geven omdat hij deze niet weet. Desgevraagd heeft de verdachte evenmin kunnen concretiseren waar de dreigementen en de door hem gevoelde druk precies uit bestonden”, aldus de rechtbank. De rechter acht daarom zijn verhaal niet aannemelijk.

400 euro, 1000 euro en 22.000 euro

Aan het oplichten van zijn slachtoffers heeft hij 400 euro overgehouden, claimt de jongen zelf. “Ongeloofwaardig”, vindt de rechtbank dat. Bij de politie heeft hij verklaarde hij namelijk eerder dat hij bijna 1000 euro had overgehouden.

Ook was het juist de jongen die forse geldbedragen had gepind. In totaal werd er 22.000 euro van de bankrekeningen van de slachtoffers opgenomen. Bovendien heeft de verdachte met de bankpas van één van de slachtoffers twee Apple MacBooks gekocht, waarmee ook een bedrag van ongeveer 2500 euro was gemoeid.

Belangrijke schakel

De rechtbank oordeelt dat de jongen een belangrijke en onmisbare schakel in het geheel betekende.
“Omdat hij diegene was die bij de slachtoffers in hun veilige woonomgeving binnen kwam, in de meeste gevallen ter plaatse de daglimiet heeft verhoogd, de bankpassen heeft opgehaald en de bijbehorende pincodes heeft verzameld.”

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

 

Tekst  Stefan Klomp 

: Foto: Pixabay