|

Gemeenteraad stelt geen geld vrij voor horeca van schouwburg Ogterop Meppel

Meppel – Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat de gemeente geen 60.000 euro moet betalen aan de horeca van schouwburg Ogterop. Volgens wethouder Klaas de Vries heeft dat besluit grote gevolgen. “Mensen komen op straat te staan”, zegt hij.

De gemeente wil de horeca in de schouwburg, dat sinds 2018 is ondergebracht in een stichting, met 60.000 euro steunen. Met dat geld kunnen de salarissen van vier medewerkers in de zomer worden doorbetaald. De horeca in Ogterop is in de zomer grotendeels dicht. Nadat de stichting werd opgericht, stelde de raad eisen aan de horeca. Zo mag die niet concurreren met de horeca in de stad en mag het alleen open als er activiteiten of voorstellingen zijn in de schouwburg. In de zomermaanden zijn die er nauwelijks.

De gemeente is eigenaar van de schouwburg, maar is niet verantwoordelijk voor de horeca. “De stichting moet haar eigen broek ophalen”, vindt Annie Huisman, PvdA. Bij de oprichting in 2018 werd door de wethouder destijds gezegd dat de gemeente niet zal inspringen bij financiële problemen. Al heeft de gemeente dan ook een probleem, want geen horeca betekent weer minder bezoekers.

Eigen verantwoordelijk

Eigenlijk vindt de hele gemeenteraad dat de stichting zelf moet zorgen voor voldoende inkomsten. Egbert Knorren, die namens CDA het initiatief nam om het geld niet beschikbaar te stellen, vindt dat het hoort bij ondernemersrisico. “Dat er banen gaan verloren is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar van de stichting. Hoe triest het ook is.”

De wethouder probeerde de raad nog op andere gedachten te brengen en riep tot het laatst op om niet met het voorstel door te gaan. Meerdere overlegden volgen, maar de CDA bij het voorstel. Het kon op steun rekenen van alle drie de coalitiepartijen, dus ook de partij van de wethouder.

Alleen SP en GroenLinks stemden tegen. Zij vinden de gevolgen te ernstig. “Dit willen wij niet op onze rekening nemen”, reageert Xander Topma (SP).

Tekst & Foto Stefan Klomp