Extra maatregelen tegen verspreiding coronavirus Drenthe/Meppel

Meppel/ Drenthe – In Nederland gelden sinds donderdag 12 maart extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met dinsdag 31 maart. De Veiligheidsregio Drenthe heeft vrijdag 13 maart bepaald wat deze maatregelen voor Drenthe betekenen. Burgemeester Richard Korteland: “Iedereen moet deze maatregelen opvolgen. Wij hebben een heel grote verantwoordelijkheid. Thuis én in het openbare leven. Voor onszelf én voor anderen.

Die verantwoordelijkheid weegt echt veel zwaarder dan het tijdelijk aanpassen van onze levensstijl. Het kost misschien even moeite, maar het is noodzakelijk dat we alles doen om te zorgen dat het virus zich zo min mogelijk verspreid.” U vindt de landelijke maatregelen en actuele informatie op www.rijksoverheid.nl/coronavirus
Volledige tekst op www.rtvmeppel.nl

De landelijke maatregelen zijn nu:

– Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.

– Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

– Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

– Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand)

vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

– Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.

– Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.

– Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

De belangrijkste maatregelen die je zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn

– Was je handen regelmatig met water en zeep

– Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

– Gebruik papieren zakdoekjes

– Geen handen schudden

Maatregelen Drenthe

De voorzitter van het regionaal beleidsteam van de Veiligheidsregio Drenthe, de burgemeesters gehoord hebbende en gelet op de aanwijzing van de Minister van Justitie en Veiligheid d.d. 13 maart 2020, besluit:

– De openbare raadsvergaderingen vinden plaats zonder publiek in de raadszaal (dit geldt niet voor ambtenaren en de pers).

– Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast.

– Horeca-activiteiten zijn niet toegestaan met meer dan 100 personen in de lokaliteit (per object/zaalruimte).

– Gemeenten benaderen actief organisatoren van evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 personen om te informeren over het verbod.

– Alle sport- en of recreatieve activiteiten, onder andere in een zwembad, met minder dan 100 personen kunnen gewoon plaatsvinden.

– Dit besluit is van kracht tot en met 31 maart 2020.

Foto PIxabay En RTV Meppel.nl