|

Drukkerijmuseum vraagt om extra geld van gemeente, maar krijgt het niet. ‘Sluiting is scenario ’

Meppel – Het gaat financieel niet goed met het Drukkerijmuseum. Het bestuur heeft aan de gemeente gevraagd of ze de jaarlijkse subsidie wil verhogen. Dat gaat de gemeente niet doen.

“Dan is een scenario dat we een sterfhuisconstructie moeten maken. Het houdt een keer op”, reageert Stein van Ittersum, voorzitter van het bestuur van het museum. “De toekomst ziet er in ieder geval somber uit.” Er is nog een betaalde kracht aan het werk in het museum, maar die zegt per juni te stoppen vanwege financiële redenen.

Jaarlijks krijgt het museum 26.000 euro subsidie van de gemeente. Dat is al 15 jaar hetzelfde bedrag. Verreweg het meeste van dat geld, wordt gebruikt voor elektriciteit, gas en verzekeringen. Ook het onderhoud van het pand, een Rijksmuseum, is een flink kostenplaatje voor het Drukkerijmuseum. Ondertussen blijven de inkomsten nog wat achter, als gevolg van de coronacrisis. Het aantal bezoekers is nog niet hetzelfde als voor de crisis.

Verdubbeling

Van Ittersum zegt dat een verdubbeling van de jaarlijkse subsidie voldoende moet zijn. Hij heeft al een gesprek gehad met wethouder Jeannet Bos, maar daarin werd verteld dat de gemeente geen extra geld gaat geven.Dat herhaalt ze in de gemeenteraad. Zij komt echter wel met een ander bedrag. “Het museum vroeg 80.000 à 100.000 euro per jaar”, zegt ze. “Dat is gewoon niet haalbaar voor ons. Ze heeft het museum wel gewezen op andere subsidiepotjes waar gebruik van worden gemaakt. “Dat is waarschijnlijk niet genoeg voor het museum.” Bos zegt het zonde te vinden als het museum moet stoppen. “Het gaat mij aan het hart dat museum in moeilijkheden verkeerd. We kunnen niet de financiële verantwoording dragen voor welke instelling dan ook.

Tekst & Foto: Stefan Klomp