| |

Dodenherdenking met stille tocht in Meppel

Meppel – Zaterdagavond 4 mei 2024 vonden de stille tocht en Dodenherdenking plaats in Meppel. Veel mensen verzamelden bij het Wilhelminapark. Om 18.40 uur vertrok de stoet vanaf het Rosarium in het park naar het Verzetsmonument op de Algemene Begraafplaats aan de Zomerdijk. Voor burgemeester Richard Korteland was dit de laatste keer dat hij de stoet leidde tijdens zijn ambtsperiode in de gemeente Meppel.
Bij het monument op de Algemene Begraafplaats legde de burgemeester een krans. Daarna werd er een krans gelegd door een delegatie van de 43 Mechanische Brigade.
Andere kransen werden gelegd door Stein van Ittersum van hey Comité 4 en 5 mei, inwoners van Meppel en Stichting Joods Monument.

Op de Algemene Begraafplaats liep de tocht langs een aantal graven van stadsgenoten die in de oorlog zijn omgekomen. Tijdens deze wandeling over de begraafplaats legden bestuursleden van de Vereniging Oud-Indiëgangers een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de in Nederlands Indië gesneuvelde militairen. Tijdens de tocht stilte speelde De Bazuin een aantal koralen gespeeld. Daarna heeft de 17-jarige Jasper Westerbeek met het taptoe-signaal de twee minuten stilte aangekondigd. De herdenking werd afgesloten door de eerste twee coupletten van het Wilhelmus, gespeeld door De Bazuin.

Na de tocht en herdenking konden bezoekers met een bus terug naar Schouwburg Ogterop en het Wilheminapark. Later op de avond werd er een concert gegeven in de schouwburg.