Coronababbeltruc; Ouderen raken veel geld kwijt door “hulp” met boodschappen Drenthe

Drenthe  – Sociale werkers waarschuwen ouderen voor mensen die aan de deur komen om te komen “helpen” met boodschappen doen.Vanwege het coronavirus durven veel ouderen niet meer de straat op omdat zij tot een zeer kwetsbare groep behoren. Zij geven dan ook graag hun dagelijkse taken uit handen.Oplichters nemen hier dankbaar gebruik van en proberen op slinkse manieren deze ouderen geld afhandig te maken.

Hoe werkt het?

De oplichter komt aan de deur en vraagt aan de persoon of deze nog boodschappen nodig is. De vaak oudere persoon is dit nodig en geeft een lijstje mee. De persoon aan de deur verteld dat hij een sociaal werker voor de gemeente is en te vertrouwen is. Daarna vraagt hij de pincode en pinpas van het slachtoffer. Omdat de persoon denkt dat de oplichter van de gemeente is vertrouwd hij of zij dit toe aan de oplichter. De oplichter gaat op zijn of haar beurt naar de pinautomaat en trekt de rekening leeg. Het slachtoffer hoort daarna niks meer van de oplichter en krijgt de boodschappen nooit thuis bezorgt. Ook is hij al zijn geld kwijt.

Deze vorm van oplichting is in het zuiden van het land aan het licht gekomen, maar is volgens bronnen aan RTL Nieuws ook al elders gebruikt. Veel ouderen durven het niet te melden omdat men zich schaamt.

Assenstad.nl & pixabay.com